- HÖNS - - ANKOR -  - FASANER - - DUVA -

 

 

Här är lite bilder på de tuppar och höns vi hade fram till 2010

När vi tagit bilderna så har de ruggat och byter nu fjädrar...

 

- Australorp -

 

Australorp är en förkortning för "Australian Laying Orpingtons". I tävlingen för äggläggning i Australien (The egg laying performance of Australorps) fick australorp uppmärksamhet då de år 1922-23 i ett team av sex hönor, satte världsrekord med 1857st ägg vilket ger ett medelvärde på 309,5 ägg per höna över 365 testdagar.  De är lugna och trevliga och är bra husdjur. De är ofta svarta med blå-gröna fjädertoppar. 

 

Rasen kom till Sverige på 1940-talet. Rasen är både en bra köttras och en god värpras.. 

Färger:

 • Blå kanttecknad
 • Svart
 • Vit

 

Australorp, eller Australorpington som rasen också heter, är precis vad det låter som - en Australisk variant av den Amerikanska Orpingtonhönan.  Australorp är en tung hönsras.Den är till och med den enda hönsrasen vi har med Australisk härkomst. I processen att få fram Australorp användes även den spanska hönsrasen Minorka.

Australorpen är en fasligt effektiv värphöna. Det finns uppgifter om att en Australorp kan värpa upp till 250 ägg per år! Däremot har den dålig ruvlust, även om enstaka hönor av rasen ruvar. Australorps är lättgödda och snabbväxande, och har ett kött av hög kvalitet, vilket tillsammans med värpegenskaperna har gjort rasen till en utmärkt hushållsras.

En vacker Australorp kännetecknas av den gröna lystern i fjäderdräkten. De har även stora, mörkbruna ögon som nästan ser svarta ut. Australorps är vanligast i svart, men finns även som vit och blå kanttecknad. Det finns även en dvärgvariant av rasen, framavlad i Tyskland.

 Tuppvikt: 3,5 kg (dvärg: 1 kg)
Hönvikt: 2,5 kg (dvärg: 800g)
Ägg: 55 gram, ljusbrun till rosa.

 

Här sitter tre stora kycklingar vi haft sedan de var en dag gamla (hönor kanske?) och väntar på de inskaffade kompisarna, två svarta och en blå.

 

Här nedan finns några bilder på hönorna vi köpte 2009-11-01..

  

- Bankiva "Djungelhöns" -

Djungelhöna (Gallus) är en art  av fälthöns  från vilken tamhönsen härstammar. Ett äldre namn på fågeln är bankiva-höna. Den röda djungelhönan lever i de täta skogarna i Indien och på Java. Fågeln är ganska talrik i sitt hemland men är svår att observera. De gömmer sig djupt i de ogenomträngligaste skogsmarkerna. Deras levnadssätt liknar starkt de tama hönsen. I juni och juli lägger hönan 8 till 12 ägg i ett enkelt bo.

 

 

 

 

- Brahma -

Brahmahöns (Brahmaputrahöns), Är den största hönsrasen och kan väga upp till 5 kg och vara 75 cm hög. Det är en tung hönsras, med omtvistat ursprung. Det har bland annat hävdats att rasen kommit från Indien och området kring floden Brahmaputra, men även att rasen skulle stamma från Kina. På 1840-talet ställdes de första exemplaren ut i USA.. I första hand användes brahman som köttras, men även för sin goda äggläggningsförmåga. En dvärgvariant av brahman härstammar från Storbritannien och Tyskland.

 

Gul colombia Brahma

 

 

 

Här nedan har vi gul colombiahönor, dock endast ett antal månader gamla och långt från fullvuxna,

 

 

 

 

 

Guldsvartbandad Brahma

Här är vår höna endast några månader... inte så stor ännu.

 

 

 

Silversvartbandad Brahma

Brahma är klassad som den största hönsrasen, dock mycket sociala, speciellt denna tuppen! Linslus och springer runt fötterna för att få uppmärksamhet.

 

 

 

 

 

- Holländsk vithätta -

 

Holländsk vithätta är en lätt hönsras som kom till Östersjöområdet under medeltiden. Den har ett mycket säreget utseende där hönans hätta liknar en pälsmössa och tuppen har en avancerad punkfrisyr. Värpegenskaperna är goda. Den finns även i friserad variant samt i dvärgvariant, även den framavlad i Holland.

 

Färger:

 

Med vit hätta

 • Blå
 • Gökfärgad
 • Kanttecknad
 • Svart
 • Svart/vitfläckig
 • Vit

Med svart hätta

 • Vit

Helkroppsfärgad

 • Blå/kanttecknad
 • Gökfärgad
 • Svart
 • Svart/vitfläckig

 

 

 

 

- Japanska silkeshöns -

Silkeshöns är en lätt hönsras  som troligen stammar från Östasien  och antas vara över 4000 år gammal, vilket gör en till en av de äldsta tamhönsraserna. Dess fjäderdräkt är mycket speciell och påminner mer om plymer och dun än fjädrar. De är medelbra värphöns och finns som en i Holland  framavlad dvärgvariant. Silkhöns finns i färgerna blå, gul, röd, silvergrå, svart, viltfärgad och vit.

 

 

 

Våra 5 dvärgsilkeskycklingar och en hollänsk vithätt kyckling, som är den svarta. Bara en dag gamla på bilden.

- Dvärgkochin -

 

Dvärgkochin är en dvärghönsras från Kina och är en av de s.k. urdvärgarna, d.v.s. en av de äldsta dvärghönsraserna. Sedan slutet av 1800-talet avlades den vidare i Tyskland och Storbritannien. Det är en god värpras som även finns i friserad variant. DvärgKochin är inte en dvärgvariant på vanlig Kochin.

 

Blå dvärgkochin

Gul dvärgkochin

 

Svart dvärgkochin

 

 

 

Brun Leghorn

 

Lohman Värphybrid ("Silver?")

Lohmann värphybridden bruna räknas som världens mest effektiva värphybrid. Den värper cirka 340 ägg per år. Äggen är bruna och väger cirka 70 gram. "Lohmann" är ett varumärke som ägs av företaget Lohmann Tierzucht i Tyskland. Till skillnad mot ljusare Lohmann-höns är den bruna Lohmann något tyngre, cirka 180-200 gram vid 60 veckors ålder. Hönan Lohmann silver påminner om den bruna men har vita fjädrar och lägger något mindre ägg.

 

Då vi inte släpper in nya höns i vår besättning utan att först ge dem karantän i några veckor, så fick de här tillbringa lite tid i vår verkstad, därav prylarna i bakgrunden...  här tillsammans med australorp som vi köpte på samma ställe. Tre värphybrid damer inskaffade, pigga och väldigt bra i form. Syns att de aldrig varit en "burhöna". Höga kammar men det är ändå bara hönor!

 

 

 

Vita Pärlhöns

 

Pärlhönan härstammar från den vilda pärlhönan. Dess utbredningsområde sträcker sig från Östafrika till Nordvästafrika. De är utpräglade markfåglar som uppskattar att springa fritt. De lever i flock och är duktiga födosökare. I Sverige hålls pärlhonan mest som prydnadsfjäderfä och finns i flera färger. De har ett läte som hörs vida omkring, vid fara varnar de under högljutt kackel. De är duktiga flygare. Hönan värper flitigt under sommar-halvåret, äggen är mindre än hönsägg och har betydligt tjockare skal.

 

Det kan vara svårt att få tama pärlhöns att ruva. Det kan lyckas om man försöker hålla dem på ett sätt som liknar deras förhållanden i det vilda. De vilda hönsen värper gärna i undanskymda snår eller i rishögar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pärlhöns hönor

 

Wyandotte är uppkallad efter indianstammen med samma namn och känd sedan 1880-talet. Det är en kombinationsras som lämpar sig väl för både kött- och äggproduktion. En dvärgvariant framavlades i Tyskland,  Nederländerna och Storbritannien.. Det är den hönsras som har flest godkända färgkombinationer, 29 st.

Wyandotte Dvärg "Orange" tupp

 

Wyandotte Dvärg "?" Tupp

 

Wyandotte Dvärg "Vit" Höna

 

De två Dvärg wyandotte kycklingarna som börjar bli stora och är väldigt tama...

 

Här är Dvärg Wyandotte kycklingarna som små och nyss hemkommna till oss. (Kycklingarna är hämtade några mil söder om Örebro)

 

Vår lilla "blandras höna" (är inte säkra på ras iaf) ligger och ruvar på sitt ägg. Ville bara ha ett ägg under sig men ruvar troget.

 

 

 

 

A